Co je Malnutrice * *

Onkologičtí pacienti

Nádorová onemocnění přinášejí pacientům řadu dalších komplikací.

Mezi nejčastější komplikace patří níže uvedené projevy spojené s nežádoucími účinky nádorového onemocnění a komplikace při příjmu výživy:

  • Nechutenství
  • Nevolnost a zvracení
  • Průjmy
  • Zácpa
  • Suchost v ústech spojená s poruchou polykání
  • Hubnutí
  • Potlačená imunita
Doporučená strava

Rizika podvýživy u nádorových onemocnění

Příčinou nedostatečného přísunu živin v období nemoci je nejen vlastní nádorové onemocnění, ale také následná léčba – chirurgická léčba, chemoterapie, radioterapie apod. Zároveň platí, že vyvážená, plnohodnotná a energeticky dostatečná strava se správným poměrem základních nutričních složek – bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny - je nezbytnou podmínkou optimálního průběhu léčby.

Při nedostatečném přísunu biologicky hodnotné stravy a při zvýšené potřebě energie v průběhu nádorového onemocnění (rakoviny) čerpá organismus energii z vlastních tělesných zásob. V tomto případě dochází k výraznému poklesu tělesné hmotnosti, úbytku svalové i tukové tkáně, snižuje se odolnost organismu proti infekcím, zpomalují se procesy hojení a následná rekonvalescence.

Obecná výživová doporučení

Neexistuje jednotné pravidlo či princip, dle kterého by bylo možné se při příjmu potravy řídit. Nabízíme vám tedy obecná doporučení, která se osvědčila a mohou vám pomoci. I přesto se může vyskytnout nežádoucí komplikace. V tomto případě doporučujeme konzultaci s lékařem.

  • Dopřejte si dostatek pestré a rozmanité stravy.
  • Jezte spíše v malých dávkách, 5 – 6 x denně.
  • Zůstaňte u svých oblíbených jídel, není nutné zavádět razantní změny jídelníčku.
  • Dbejte, aby jídelníček obsahoval všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminy, minerály, stopové prvky.
  • Dbejte na to, aby v chladničce nechyběly mléčné výrobky.
  • Jezte hodně ovoce a zeleniny, hlavně syrové.
  • Omezujte potraviny, které obsahují velké množství živočišných tuků a cholesterol, dávejte přednost rostlinným olejům. Jezte potraviny bohaté na kvalitní zdroje bílkovin (drůbeží nebo rybí maso, luštěniny). Pokud se vyskytuje nesnášenlivost masa, vynechejte ho a nahraďte rostlinnými potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny.
  • Pijte denně alespoň 2 litry tekutin.
  • Vyhýbejte se potravinám, které jsou imunologicky rizikovější.
  • V případě, že se stravujete mimo domov, vybírejte si ověřené restaurace, kde je zajištěna dostatečná hygiena.
  • Pro zvýšení chuti k jídlu, a pokud to stav a léčba dovolují, dopřejte si malou skleničku piva nebo vína.
  • Dopřejte si krátkou procházku před jídlem.
  • Potravinová pyramida napoví, jak postupovat při výběru potravin.

Nezapomínejte, že nejen chutí, ale i ostatními smysly vnímáte přijímanou potravu. Barevně pestrá úprava talíře, vůně, vhodná teplota jídla celkově zvyšují chuť a přitažlivost pokrmu. Dopřejte si tedy to nejlepší.